Limburgs wielericoon Jean Bollen overleden.

Jean Bollen was de man die de Limburgse Wielersport groot maakte en daarbij tevens de eerste was in België met aandacht voor wielrennen voor personen met een beperking. Vooral oudere leden van GSVT en de wielrenners kennen Jean Bollen en zullen met genegenheid, dankbaarheid en bewondering terug denken aan hem.

Hij was voor ons een grote hulp in 1994 bij de organisatie van het IPC World Championship Cycling for the Disabled in Peer, Kleine Brogel, Gent en Hasselt. Dankzij zijn kennis en inzet was deze competitie een groot wereldsucces . Voor meerdere jongeren met een beperking was het een unieke gelegenheid om Paralympisch sport op wereldniveau naast de deur te kunnen meemaken en om de drempel te overschrijden om zelf aan G-sport te doen.

Clubgenoot Emiel Timmermans behaalde een bronzen medaille bij de wegkoers in Peer. Ook jaren daarna heeft onze club nog geprofiteerd van het pionierswerk van de Peerse tandem “Jean (“Bollen”) en Jean (Brebels)” bij organisaties van G-wielrennen.
Wij wensen de familie en de wielerfans veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

 

 

Hij stond aan de wieg van de Nacht van Peer in 1972 en haalde met Merckx, Zoetemelk en Sercu de grootste namen naar Noord-Limburg. Maar hij zag ook het extrasportieve en zorgde voor de nodige randanimatie. Hij lokte het BK voor elites van 1992 naar Peer, gevolgd door het BK voor junioren in 1994. Zelfs het WK Paracycling van 1994 wist hij te strikken. En dan is er uiteraard de wielerpiste, die overigens binnenkort een mooie upgrade krijgt. In 2011 volgde ik Jean op als voorzitter van de Peerder Pedaal. Het is jammer dat hij de aankomst van de Renewi Tour eind augustus niet meer zal meemaken. We hadden plannen om hem, ondanks zijn gezondheidsproblemen, toch aan de aankomst te krijgen. Jean is bijna dag op dag tien jaar na de laatste Nacht van Peer gestorven.”

(Bron : HBVL online )